søndag 25. november 2007
Refleksjonsnotat "Min Bedrift"
Jeg ser på mitt opphold på IFE som svært lærerik og interessant. Jeg har fått et godt innblikk i hvordan arbeidslivet er og har lært en hel masse om petroleumsteknikk. På MATKOR jobber det alt fra ingeniører og labteknikere til forskere, og alle jobber rundt den samme tingen bare på forskjellige måter. Noen analyserer, noen tester, noen gjør papirarbeid osv., så det viktigste jeg har opplevd på IFE må være samarbeidet som må til fra alle parter for å komme til det endelige resultatet.
Den gode tonen blandt de ansatte, og at alle tok meg så godt i mot overrasket meg. Alle var hyggelige mot hverandre, alle ønsket meg velkommen, og alle var villige til å lære meg ting. Klokken 2 på dagen var det kaffepause, og alle satt sammen og skravlet. De hadde også en bursdagsliste slik at når noen hadde bursdag så ble det lagt vafler. Jeg innbiller meg at man skal lete lenge for å finne et slikt samhold blandt de ansatte.
Jeg hadde vel egentlig ikke forventet meg noe særlig angående hvordan det ville være å bli utplassert, for jeg visste ingenting om hverken hva jeg skulle arbeide med, hva arbeidet gikk ut på eller hva jeg kom til å sitte igjen med når utplasseringen var over. Så jeg ble overrasket over hvor mye jeg lærte og erfarte i løpet av kun fire dager. Det at jeg ikke hadde noen særlige forventninger tror jeg kan ha gjort meg mer åpen for lærdom og gjort det enklere for meg å henge med i svingene. For de gikk igjennom ganske mye vanskelig, men jeg føler jeg fikk et grep om det meste. Jeg er overrasket over at jeg faktisk ikke hadde noen forventninger, men heller tok ting som de kom, for dette er igrunn veldig ulikt meg. Så utplasseringen har vært viktig for meg på mange måter.
Jeg var egentlig ganske blank når det gjaldt hvor jeg ville ha utplassering og lærlingplass, helt til Julian fortalte meg om IFE. Så jeg bestemte meg for at jeg skulle satse på det, uten egentlig helt å vite hva det gikk ut på, men Julian fikk det til å høres interessant ut. Jeg angrer ikke for at jeg tok den besluttningen, og nå er jeg helt hundre prosent sikker på at det er dette jeg vil. Først og fremst håper jeg på å få komme igjen i februar, deretter skal jeg gjøre alt jeg kan for å få lærlingplass på MATKOR.
Så alt i alt sitter jeg igjen med en hel haug med kunnskap og erfaringer, og oppholdet på IFE har gjort meg sikrere på hva jeg vil videre.
torsdag 22. november 2007
Dag 4
I dag hadde vi døds mye å gjøre, men vi fikk nesten ikke tid til noe. Vi lagde 40 liter med en blanding av MEG, vann og en god del salter til et forsøk som skulle gjøres. Og det tok sin tid. I tillegg til det har jeg sett på hva som foregår inne i IFE-bobla. Der er det nemlig et femten meter langt rør som skal simulere oljerør, og der forsker man på strømningen av gass, vann og olje i rør (bilde 1). For når man skal sende olje i rør, så vil det alltid følge med vann og gass, og man må da finne ut en måte hvor dette kan flyte gjennom uten problemer. Og det som er greia er at det røret kan stilles opp til 90 grader, for å sjekke hvordan strømningen er i oppoverbakker og nedoverbakker. Derfor er IFE-bobla der. Jeg som trodde den bare var til pynt.
Jeg har også tatt noen bilder, fått forklart om et settlings forsøk (bilde 4) som går ut på å finne ut en måte hvor partiklene i en MEG-væske kan på fortest måte skille seg, altså settle. Det er disse prøvene jeg og Johannes har titrert hele uka, for å finne ut om det fortsatt er partikler i prøven som vi ikke vil ha. Altså, man skal prøve å få skilt de uønskede partiklene fra resten av væsken, slik at man kan bruke væsken på en mer effektiv måte.
Jeg hadde fått som eksamensoppgave å lage vafler (bilde 2. Og ja, man blir varm av å stå foran et vaffeljern) mens Johannes rydda på laben (bilde 3). Vaflene gikk som smurt, jeg bestod, og alle var fornøyde.
Det var litt trist å dra etter den siste dagen, for jeg trivdes så godt, alle sammen var så hyggelige mot meg. Jeg har lært veldig mye og oppholdet har vært kjempe interessant. Det var et veldig fint jobbmiljø, og jeg likte det jobben min gikk ut på. Jeg er fast bestemt på at det er her jeg vil fortsette å jobbe hvertfall i neste utplasseringsperiode, og ikke minst som lærling. Så jeg skal gjøre hva jeg kan for å oppnå det.
onsdag 21. november 2007
Dag 3
Jeg startet dagen med å titte på SEM-mikroskopet som jeg fortalte om. Det er en fiffi ting som fungerer på den måten at det blir skyti masse masse elektroner mot tingen du skal kikke på. Elektronene "skanner" overflaten på den måten at prøven ligger på en bit karbonteip slik at elektronene ikke skal "henge seg fast", men heller skytes opp igjen mot en detektor på linsen slik at bildet blir dannet i 2d. Det blir også dannet vakuum i mikroskopet slik at elektronene ikke skal treffe gasselektroner og bli forstyrret, men heller siktes rett mot prøven.
Mikroskopet kan forstørre ting opp til 800 000 ganger og har en oppløsning på 1 nm. Vi tok også analyse av prøven vi hadde. Vi hadde et program på PC'en som klarte å analysere hva prøven faktisk faktisk bestod av, og hvor mye det inneholdt av de forskjellige stoffene. Vi kunne også finne feks. to punkter og finne ut hva som var i akkurat de punktene, og vi kunne kartlegge de forskjellige stoffene, altså se hvor i prøven de forskjellige stoffene lå.
Jeg har tre bilder, et bilde av selve SEM-mikroskopet, og to av prøven vi gjorde i dag. På prøven ser man noen snøkrystaller som er salter. På det ene bildet, det med "blomster", så er det veldig lyst i kantene på blomstene. Dette er fordi at de stedene ligger bittelitt høyere opp enn de andre, slik at elektronene lett henger seg fast på de områdene fordi de ikke ligger helt nede på karbonteipen.
Vi fant ut at den prøven vi hadde inneholdt C, O, Na, S, Cl, K og Br. Prøven vi brukte var av noe som kalles MEG (monoetylenglykol). MEG er noe man pleier å tilsette olje- og gassrørene som en slags frostvæske, altså for å forhindre at det skal dannes hydrater. Hydratene blir dannet på den måten at gassmolekyler "fanges" i vannmolekyler og kan få en is-lignende konsistens ved lave temperaturer og høye trykk. Altså, dette er et stor problem ved frakting av olje og gass, derfor bruker man MEG for å hindre at det skal dannes hydrater. På MATKOR forsker man da på forskjellige måter å forhindre bla. korrosjon (rusting) og dannelse av hydrater.
Resten av dagen bare titrerte vi. Vi fikk noen prøver hvor vi skulle sjekke innholdet av bla. karbonat/bikarbonat og kalium/magnesium. Dette gjør vi ved hjelp av en autotitrator med en karusell. Du veit, sånn som snurrer prøvene rundt.
Jeg liker autotitratoren veldig godt, for jeg klarer faktisk å bruke den. Sånn som i dag har jeg målt og filtrert prøvene helt på egenhånd (Johannes har bare hjulpet meg bittelitt, ikke så mye), jeg har gjort i stand autotitratoren helt selv, jeg har fått ut luftbobler av den, og ikke minst har jeg har starta den helt selv. Jeg har også klart å finne omslagspunktene. Det kommer nemlig opp et slags diagram på PC'en som viser pH'en på y-aksen, og antall mL tilsatt på x-aksen. Utifra grafen som kommer opp så skal man klare å lese om prøven inneholder eksempelvis karbonat eller bikarbonat, eller beggedeler for den saks skyld. Hvis det blir to omslagspunkter inneholder det begge deler. Hvis det blir bare et punkt, så skal man klare å se på måten grafen er om det er enten karbonat eller bikarbonat. Er det ikke noe omslagspunkt i det hele tatt, så inneholder det hverken noen av delene.
Nå ble det litt mye her, men jeg har så mye å fortelle egentlig.
I morra er det siste dagen. Æsj. Men I'll be back.
tirsdag 20. november 2007
Dag 2
I dag har vi titrert noen prøver for kalsium og magnesium til et forsøk noen skulle gjøre.
Det er nemlig det vi gjør hele dagen, vi får noen prøver og får beskjed om å titrere og analysere de. Som regel gjør vi det ved hjelp av datamaskin og en titreringsmaskin, det spørs hva vi får beskjed om å finne ut.
Vi har også gjort en CO2 analyse, dette også ved titrering, men denne gangen ved hjelp av bla byrettestativ og fenolftalein. Når vi ikke har noe å gjøre sitter vi på youtube, men vi har som regel ganske mye å gjøre altså. Vi har gått gjennom litt HMS, og jeg har fått vite hvordan et SEM (Scanning Electron Microscope) -mikroskop fungerer. I løpet av uka skal jeg få se på det, og få sett på bildene det tar.
Alt i alt har det vært en fin arbeidsdag. Jeg trives godt og alle er veldig hyggelige.
mandag 19. november 2007
Dag 1
Da jeg gikk av bussen på vei til ife var klokka allerede fem over halv ni, og jeg skulle egentlig vært der halv. Maks stressa og med tung veske fortet jeg meg mot ife-bobla. Men da jeg trodde jeg skulle vært fremme, befant jeg meg midt imellom et parkeringshus og tre store kontorbygninger. Og heldigvis for meg dreiv de å bygde på området, så halve området bestod av steinhauger og skråninger, så for å komme meg sånn ca dit jeg skulle måtte jeg klatre opp og ned disse haugene. Men takket være Marte, som allerede hadde ankommet ife, slapp jeg å surre meg enda mer bort.
Jeg holder til på MATKOR (Material og Korrosjonsteknologi)-avdelingen, hvor Johannes er den som skal være med meg hele uka. Det er kanskje 15-20 ansatte på på denne avdelingen, og jeg har hilst på alle sammen. Veldig hyggelige var de.
MATKOR forsker på korrosjon av olje- og gassrør. Altså, rørene oljen og gassen sendes gjennom ifra oljeplatformer og diverse, har veldig lett for å korrodere, altså ruste, så MATKORs oppgave er da å forske på måter som kan forhindre dette.
Slik så arbeidsdagen ut:
09:00
-Jeg ble vist rundt i PT (Petroleums Teknologi)-bygget og hilste på noen av de ansatte.
-Titrering av karbonat/bikarbonat
10:00
-Personalmøte. Avdelingssjefen ønsker meg velkommen, og jeg presenterer meg selv for de andre ansatte.
-Vi lagde en prøve på 20 l til et forsøk som skulle gjøres. Prøven innehold blandt annet vann, natriumklorid, lut, jern og en hel haug med forskjellige salter. Det klarte vi... fint.
12:00
-Lunsj.
-Vi fortsatte med prøven.
14:00
-et kjempe stort pH-meter (det het vel noe annet enn pH-meter, men det husker jeg ikke), mye mer avansert enn det vi har på laben, måtte kalibreres til i morgen tidlig. pH-meteret var ikke samarbeidsvillig i det hele tatt, så vi sleit igrunn littegrann.
Når vi var ferdige bar det rett på jobb til Mc Donalds.
Jeg trives veldig godt på ife. Jeg har fått intrykk av at det er et veldig godt miljø, og jeg har allerede lært en hel del. Gleder meg til i morra. :)
torsdag 15. november 2007
Åpen dag
På laben hadde vi mange forskjellige eksperimenter, bla. kjemisk klokke, knallgass, tørris, flytende nitrogen og skumkanon. Jeg og Esmail hadde skumkanon, hvor vi tok zalo og hyprogenperoxid oppi en målesylinder, for så å tilsette kaliumjodid. Da ble det dannet oksygengass, og siden vi hadde oppi zalo så ble oksygengassen lagret i små bobler og det dannet masse skum. Hadde vi ikke hatt oppi zalo ville oksygengassen bare flydd rundt i rommet, og vi ville ikke sett den. Hydrogenperoxid blir brukt til farging og bleking av hår. Veldig sjelden bruker frisører så sterkt "vannstoff" som vi hadde, 33%. Hydrogenperoxid blir også brukt av tannleger ved bleking og rensing av tenner.
Det virket som elevene ble imponert over forsøkene våre, noen var jo såklart litt skeptiske, men mange var interresserte over det vi gjorde. Mange syns tørrisen var veldig kul, "akkurat som på film" sa de.
Jeg skal legge inn et bilde jeg har tatt av tørris når jeg er hjemme. Jeg får ikke lagt inn bilder på denne pcen.